Hoe kies je een goede E-reader?

Is een goede e-reader nog steeds een slimme aankoop - en hoe kies je de juiste voor jou?

Het kiezen van de beste e-reader voor u vergt een beetje denkwerk, om er zeker van te zijn dat de eReader die u koopt precies doet wat u wilt/verwacht. Met een eReader kunt u boeken downloaden en onmiddellijk lezen - een voor de hand liggend voordeel! Maar u moet een paar dingen overwegen voordat u de e-reader kiest die u wilt - is hij licht genoeg? Hoeveel bent u bereid uit te geven? En waar wilt u hem gebruiken?

Bovendien denken velen van ons aan de beste Kindles als we ons de beste e-reader voorstellen, maar Amazon is hier niet de enige operator - en een Kindle zal niet noodzakelijk het beste apparaat voor u zijn.

Hier leest u hoe u de beste eReader voor u kiest, en met welke factoren u rekening moet houden voor u de sprong waagt.

Wat voor soort scherm wil je?

Speciale e-readers maken gebruik van een E-Ink scherm om de inhoud van het boek dat u leest weer te geven. De schermen van de meeste eReaders zijn 6 tot 8 inch, wat betekent dat ze iets kleiner zijn dan een pocketboek, en de meeste hebben achtergrondverlichting, zodat u het scherm ook bij weinig licht nog goed kunt zien.

E-inkt lijkt veel meer op papier dan het scherm van een laptop, tablet of telefoon. Het is ook veel vriendelijker voor je ogen, veel minder vermoeiend om te lezen en werkt weken tussen oplaadbeurten door. Het heeft geen glazen afdekplaat die de dagzon in uw ogen weerkaatst, het scherm wordt niet tientallen keren per seconde bijgewerkt (eReaders werken het scherm alleen bij wanneer u de pagina omslaat of op een menu tikt) en het heeft geen felle achtergrondverlichting die u verblindt wanneer het donker begint te worden.

Het nadeel van E Ink is dat E Ink eReaders alleen zwart en grijstinten kunnen weergeven. Als u kleurrijke stripverhalen of boeken met veel mooie fotografie wilt lezen, zijn ze niet ideaal.

Waar ga je hem gebruiken

Een goede eReader past bij uw levensstijl - en werkt overal waar u wilt lezen. Als je op het strand, in bad of bij het zwembad gaat lezen, wil je misschien een waterdichte eReader. Amazon's Kindle Oasis en de meest recente Kindle Paperwhite kunnen tegen een stootje, net als de Kobo Libra H20 en Kobo Forma. In feite is het feit dat eReaders tegen water kunnen een van de belangrijkste pluspunten in het klassieke - en voortdurende - debat tussen gedrukte boeken en eReaders.

Sommige zijn echter niet zo waterdicht; de originele Amazon Kindle bijvoorbeeld. Houd daar bij je aankoop dus rekening mee - zou het handig zijn om een eReader te hebben die tegen een spatje kan? Zo ja, zorg er dan voor dat de jouwe waterdicht is. Er zijn echter ook Kindle-hoezen waarmee u uw apparaat kunt beschermen tegen de elementen!

Wat wil je graag lezen

Wij denken dat dit belangrijker is dan de hardware. Amazon is de marktleider voor de beste ebookverkoop in het Verenigd Koninkrijk. Het heeft een enorme catalogus, die uitstekende dagelijkse en maandelijkse deals biedt - tijdens de lockdown hebben we onze Kindle volgestopt met tientallen boeken voor 99p per stuk en die deals zijn maanden later nog steeds zeer indrukwekkend. Je kunt ook veel gratis ebooks krijgen als je een Amazon Prime-account hebt, en als je de Kindle-app op je telefoon, computer of tablet installeert, kun je naadloos van apparaat naar apparaat schakelen waarbij de app automatisch je plaats in het boek dat je aan het lezen bent bijhoudt.

Wat Amazon in de steek laat, is dat de Kindles niet echt houden van boeken die niet van Amazon komen. Het is mogelijk om boeken in .mobi formaat via e-mail te versturen, zodat je ze op een Kindle kunt lezen, maar het is een heel gedoe en Amazon ondersteunt niet het .epub formaat dat veel gebruikt wordt voor gratis en publiek domein e-bibliotheken. De eReaders van Kobo ondersteunen dit wel. Met tablets kun je ten slotte een of meer apps voor het lezen van ebooks installeren en de boekbronnen van je voorkeur gebruiken.

Hoeveel wil je uitgeven

Een goede eReader hoeft niet al te duur te zijn, dus denk eraan dat je geen honderden hoeft uit te geven als je er een wilt. Als u een E Ink eReader wilt, kunt u kiezen uit Amazon Kindles vanaf ?69,99 tot ?229,99 en deze zijn vaak afgeprijsd tijdens grote verkoopacties. Kobo eReaders beginnen bij ?89,99 voor de Nia en lopen op tot ?239,99 voor de Forma.

Wat tablets betreft, variëren Amazon Fire-tablets van ? 49,99 tot ? 149,99. Goede Android-tablets, zoals de Samsung-modellen, beginnen rond de 139,99 euro (slechte tablets zijn veel goedkoper, maar dat is niet goedkoop), en de iPad van Apple begint bij 329,00 euro.

E-reader of Tablet

Tablets hebben geen E-Ink scherm, dus ze zijn niet briljant voor lezen op het strand, zoals een goede e-reader dat wel is. Ze gaan ook niet zo lang mee, dus een tablet moet dagelijks worden opgeladen. Ze zijn echter veel flexibeler, hun schermen hebben een veel hogere resolutie, er kunnen andere apps op worden uitgevoerd - zo kun je bijvoorbeeld naar Spotify luisteren terwijl je leest, of je e-mail checken of online winkelen - en ze kunnen ebooks in full colour weergeven. Er is ook een grotere keuze, dus je kunt bijvoorbeeld een 7 inch tablet kopen, een 10 inch tablet of een tablet met een scherm van 12 inch of hoger. Die laatste optie is ideaal voor het lezen van digitale tijdschriften in apps zoals Readly.

Tablets hoeven niet per se iPads te zijn, hoe goed iPads ook zijn. Amazon's ultra-goedkope Kindle Fire tablets zijn verrassend goede eReading apparaten en kosten een stuk minder, en er zijn een aantal mooie Android tablets die er ook zijn, voor een fractie van wat je zou betalen voor een Apple-apparaat.